Ting..Ting...

Tuesday, December 21, 2010

Majlis Pernikahan (Part 1)

Salam semua,

Fia nak story tentang hari bersejarah fia..iaitu hari dimana fia akan melalui satu kehidupan yang baru ia mungkin sesuatu keadaan yang sama tapi sebenarnya berbeza (klu tak paham buat2 paham je lah ya).. Maksudnya tanggungjawab fia bertambah 1 lagi... iaitu status sebagai isteri..berat sebenarnya tanggungjawab tu sb kita kini membawa nama keluarga dan nama suami..setiap tingkah laku kita akan diperhatikan dan kita kena menjaga maruah suami......seperti firman Allah S.W.T :

Maka perempuan-perempuan yang salih itu ialah yang taat (kepada Allah SWT dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib dipelihara) ketika suami tidak hadir bersama,dengan pemeliharaan Allah SWT dan pertolongan-Nya… -(Surah An-Nisa’ 4:34)


ni mase selepas akad nikah....


Cukuplah mukadimah fia tu ya..heheheheh...

Majlis pernikahan fia pada 01 Oktober 2010 iaitu hari jumaat...majlis bermula selepas asar dalam ...tapi dari pagi dah ramai orang datang..biasalah ade yang datang menolong ape yang tak siap lagi..fia pun turut membantu ...walau ade yang suruh duk diam tapi tak boleh lah..mayby nie mmg perasaan org nak kawin kut..duk bedebar dan rase ade je yang tak kena...lagipun fia de sorang je adik perempuan so kesian lak kat dia..dah macam hemster lincahnya...hihihi (nanti adik kawin fia lak belari-lari hehehe)


Pukul 3.00  fia dh start make-up oleh makandam...mujurlah tak ambik mase yang lama nak make-up coz time nikah tak kan nak over kan lagi pun fia dah cakap kat mak andam fia nak nampak sweet je....Fia memakai persalinan baju kurung moden warna krim yang fia reka sendiri hasil dari mengadap buku pengantin selama 9 bulan kikiki..memang sangat puas hati...


Pukul 4.00 tetamu dah ramai datang, kawan2 pun asyik nak bergambar..tapi tu perkara biasalah kan...
 Jam pukul 4.30 fia dah tak keruan berdebar ayayai....biasalah kan feel nie... tapi fia bace
surah-surah Al-Quran supaya kita tenang dan tidak lalai...
Yang dinanti telah tiba... dengan sekali lafaz fia sah menjadi isteri kepada MyUcuk @ Syaifurrohman Bin Irwan..sebelum tu adik fia dah pesan jangan nangis tau..tapi


tiba-tiba !!!!


 time nak batalkan wuduk fia datang rase sebak sangat..terus pandang mama disisi pandang orang disekeliling sangat terharu and sedih..Adik dah gabra..terus usap belakang fia suruh cool.. Mana tak sedihnya, kita dah jadi milik org lain dan akan bersama suami melayari bahtera bersama..
MyUcuk pun terkejut dia kelip-kelip mata


Tengok  fia mengalirkan air mata..tapi dia faham...selepas selasai majlis akad nikah...kedua-dua belah keluarga menjamu selera..fia pilih menu Nasi Ayam sb ia mudah dan sedap..ramai yang memuji dan tak segan nak menambah..gembira fia tgk..kini fia dah de keluarga baru..iaitu keluarga Mertua...jeng..jeng....saje wat suspen..alhamdulilah fia dah kenal dengan keluarga MyUcuk so perasaan segan dan takut berkurang lah sikit sb kita dah mengenali mereka dgn rapat....


Itu saje story time nikah nanti akan bersambung lagi ya.....

12 comments:

Mariana said...

canteknye u
slmt peranten baru
dah folo u
folo me back ya

fia said...

hai mariana, nice meet u..tq sudi datang blog saya..baru nak active balik...i follow u too...

K.I.N.A said...

fia cantik! ..aktif blik tau..

aDieyZa said...

so sweet pic tu..

slmt menempuhi alam perkahwinan yg indah ye dear..

zana ni lg teruk, dh 5 bulan baru nak active blk.. sama2lah kita active kembali ye dear..

iedayah said...

so sweet lor u dear..=)

fia said...

kina : tq sis..insyallah fia akan aktif balik...

adieyza :tq sis..selamat pengantin baru ya...biasalah pas kawin banyak perkara nak buat..tp hati ttp ingak kat blog...

iedayah : sweet ..malu saya..awak pun sweet jugak...

ElyaElmo said...

moree story pls :)

fia said...

elya..more story...insyallah

jihan musfirah musa said...

fia cantiks sgt!!..semoga melayari alam rumah tangga dgn tabah sabar n tenang yer...;)..smoga bahagia selamanyer..;)

fia said...

jihan : terima kasih ye..awak pun tahniah ya..dah pregnent..sukenya....bila time saya ya...

Mummy said...

slamat pengantin baru...nice pic

fia said...

TQ MUMMY :-)