Ting..Ting...

Thursday, December 30, 2010

We are Champion....

Klu u aLL tgk tajuk post mesti dah tau entry ape fia nak cita kan....
Alhamdulilah semalam skuad bola sepak negara telah berjaya menjadi
 JUARA PIALA SUZUKI AFF
dengan Agreget  4 - 2... di Stadium Gelora Bung Karno wah bangga tu..walau fia bukan lah minat bola sangat..tapi oleh kerana 1st time kita masuk final kan...semangat lebih sikit...hehehe




Fia tgk pun sb MyUcuk yang ajak tgk..hum layan lah..tibe-tibe time nak dekat goal fia lak yang excited sambil bertempik "MyUcuk pulak yang pelik tgk fia over kikikiki". Tapi fia tabik Spring la toing..toing... sb memmang tere skuad kita main tau..aksi mereka mmg tangkas dan cantik sangat pergerakan. Kini kita bergelar
 ‘Raja Asia Tenggara’
kiranya kita pecah rekodlah sepanjang 14 tahun kejohanan ini diadakan.... 


Tapi sebelum pertandingan mcm2 cerita fia dengar pasal peminat fanatik skuad Indonesia, ade yang pakai baju pancaran leser lah..konon nak bagi skuad Malaysia tergangu..tak dok makne nya...awek kat Malaysia lagi cantik dan Original lagi tau...Ade pulak cita mase skuad kita berlatih kena ganggu , itu belum lagi yang main siko ape ingat buah koko kekeke


Ish..ish.. mase diorg datang Malaysia..aman je kan..mana ade kita kacau....Mayby mereka rase tergugat kut. Yang paling best fia dengar pemain kita kena naik kereta yang ala-ala perisai..adoi mcm dlm peperangan lah pulak...Apa-apa pun fia memang bangga dengan mereka lagi-lagi dengan Khairul Fahmi Che Mat yang amat tangkas menahan serangan gol. Oh untuk pengetahuan semua Buah Hati Khairul Fahmi nie ade blog tau...sweet blog dia jom jenguk...http://jejariruncing.blogspot.com/.Jom kita layan pic di bawah :








Julia Parez yang dikatakan nak pakaian dalam
 sebagai leser...Publisiti murahan....



Barisan Harimau Malaya










Memang tere didik pemain bola kita....
fia suka gak rajagopal nie sebab dia COOL.... 


Wednesday, December 29, 2010

TQ Tag

Selamat Pagi Semua....


Dah sarapan ?????, fia breakfest dengan MyUcuk hari nie kat taman warisan makan nasi lemak ayam..mmg sedap tau..panaz..panaz dari kuali ..,,susah nak makan pagi dgn MyUcuk sb selalu sibuk je pagi...fia mmg tak masak pagi just buat air je..fia  masak petang lepas balik kerja...kdg-kdg rase penat sb balik kerja cabut tudung...terus sibuk ke dapur..tapi bIla husband kita makan rase mcm WAH..WAH..WAH..air tangan isteri lain tau...Ok berbalik tajuk post hari nie...


aBOUT tAG


Mula-mula fia nak buat sendiri tau..rajin lah mencari design itu ini...last-last order jugak sb mase tak cukup dan time nak dekat wedding fia sibuk dengan KIK. Mulalah tercari - cari person yang boleh order...aktiviti mengodek blog bermula dalam beberapa jam je fia dah jumpa person yang boleh selesai kan masalah hehehehe .....

Nama dia kak durra nie blog dia http://artchetak.blogspot.com/. First fia email  and sambung dengan YM  pulak..she very kind tau..fia kate lah design fia nak takde dlm blog dia, and dia kate boleh buat mcm fia nak..so fia bagi view and cOntoh dlm beberapa jam dia dah bagi contoh tag ..and fia banyak jugak ubah2 tau tapi kak durra rajin sangat menukar-nukar design sampai fia suka....


Tag yang fia pilih ikut tema wedding purple + grey....and ade kerawang-kerawang sikit..mcm yang kat bawah nie...
cOMELKAn... Fia Suke..
(pink tue kena ade, warna fia suke heheh)


After agree dengan design fia pun buat payment terus , fia order 1000 pcs  sebab gift pun 1000 kan...Kak durra dia buat dengan cepat dan yang paling Awesome ialah kak durra hantar by hand kat office fia sb takut tak sempat fia dapat coz fia dah nak bercuti kawin mase tu...


Tq so much kak durra ..lain kali klu ade event lagi fia akan order ya...to all bride yang tercari2 tag tq boleh lah jenguk kat blog dia ya..(INI BUKAN IKLAN BERBAYAR YE !!!!) ikhlas dari hati fia untuk sharing to u all...


fia letak tag tq kat gift nie and paper bag sb dapat lebih...



Tuesday, December 28, 2010

My Wedding Gift

hye dear all...

pe khabar hope semua sihat ya....semua dah mamam....yang bakal ibu kena jaga kesihatan tau..(iklan kesihatan jap hehehe) before weddding day fia pening nak bagi ape pada tetamu yang hadir..bila tanya org lain mula lah mcm2 idea dan barang yang suruh bagi...terus fia rase pening and nak demam


Selepas beberapa kali berjalan ke N3 fia dah pun jumpa barang yang menawan hati dan yang penting save kan...fia buat 2 kategori gift :

1.  VVIP GIFT
 for family, keluarga pihak lelaki, saudara-mara & best frendz

2.  TETAMU
untuk tetamu ,sahabat handai, and orang kampung


Sebenarnya ape kita bagi tak kisah sb ia bukan wajib tapi klu ikut trend skrg kita jadi terikut - ikut....last - last  selepas diberi ceramah percuma oleh MyUcuk baru fia cool (biasalah perempuan kan selalu gelabah) tapi jika ade kemampuan ia tidak salah asal tidak membazir...


nie lah paper beg fia untuk kawan-kawan yang special dah habis tak sempat snap tapi colour
 dia, like picture bawah nie.cuma beza bentuk sahaja (hitam & silver)




 Untuk kawan2 fia bagi paper bag yang berisi bunjut telor datang dari kelantan lagi hehehe..(nie makcik fia yang uruskan) kerepek pisang ( sponser by cousin tq kak yani) and gula-gula .bila masuk semua barang ..penuh sampai kena stepler lak...


 bunjut telor colour hijau putih




bunjut telor colour hitam putih

fia sangat suka bunjut nie sebab ia baru keluar design nie..terus borong mase hari raya hari tu...fia suke bagi barang yang boleh digunakan..selepes wedding nampak kak ipar guna untuk isi kerongsang dia...suke sb tau gift kita bagi org tak buang dan masih simpan...


Untuk gift special VVIP barang yang fia bagi semua sama seperi bunjut telor, kerepek pisang, gula - gula cuma PLUS cawan yang  fia letakkan stiker nama fia dan MyUcuk sebagai kenangan. Untuk bakal-bakal bride fia nasihat kan buat lebih sikit gift VVIP nie sebab yang nie lah org duk ramai yang nak..dan kita tak kan tak nak bagi kan...


Alhamdulilah fia sangat berpuas hati dgn gift-gift yang fia beri pada tetamu dan kawan..
fia buat gift purple lebih dalam 100 sebab nak bagi pada kawan-kawan office yang tak dapat hadir...
sb ade sesetengah nak datang tapi jauhkan dan ade yang kirim hadiah
so rase tak best lak klu tak bagi gift kat diorang...


Tuesday, December 21, 2010

Majlis Pernikahan (Part 1)

Salam semua,

Fia nak story tentang hari bersejarah fia..iaitu hari dimana fia akan melalui satu kehidupan yang baru ia mungkin sesuatu keadaan yang sama tapi sebenarnya berbeza (klu tak paham buat2 paham je lah ya).. Maksudnya tanggungjawab fia bertambah 1 lagi... iaitu status sebagai isteri..berat sebenarnya tanggungjawab tu sb kita kini membawa nama keluarga dan nama suami..setiap tingkah laku kita akan diperhatikan dan kita kena menjaga maruah suami......seperti firman Allah S.W.T :

Maka perempuan-perempuan yang salih itu ialah yang taat (kepada Allah SWT dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib dipelihara) ketika suami tidak hadir bersama,dengan pemeliharaan Allah SWT dan pertolongan-Nya… -(Surah An-Nisa’ 4:34)


ni mase selepas akad nikah....


Cukuplah mukadimah fia tu ya..heheheheh...

Majlis pernikahan fia pada 01 Oktober 2010 iaitu hari jumaat...majlis bermula selepas asar dalam ...tapi dari pagi dah ramai orang datang..biasalah ade yang datang menolong ape yang tak siap lagi..fia pun turut membantu ...walau ade yang suruh duk diam tapi tak boleh lah..mayby nie mmg perasaan org nak kawin kut..duk bedebar dan rase ade je yang tak kena...lagipun fia de sorang je adik perempuan so kesian lak kat dia..dah macam hemster lincahnya...hihihi (nanti adik kawin fia lak belari-lari hehehe)


Pukul 3.00  fia dh start make-up oleh makandam...mujurlah tak ambik mase yang lama nak make-up coz time nikah tak kan nak over kan lagi pun fia dah cakap kat mak andam fia nak nampak sweet je....Fia memakai persalinan baju kurung moden warna krim yang fia reka sendiri hasil dari mengadap buku pengantin selama 9 bulan kikiki..memang sangat puas hati...


Pukul 4.00 tetamu dah ramai datang, kawan2 pun asyik nak bergambar..tapi tu perkara biasalah kan...
 Jam pukul 4.30 fia dah tak keruan berdebar ayayai....biasalah kan feel nie... tapi fia bace
surah-surah Al-Quran supaya kita tenang dan tidak lalai...
Yang dinanti telah tiba... dengan sekali lafaz fia sah menjadi isteri kepada MyUcuk @ Syaifurrohman Bin Irwan..sebelum tu adik fia dah pesan jangan nangis tau..tapi


tiba-tiba !!!!


 time nak batalkan wuduk fia datang rase sebak sangat..terus pandang mama disisi pandang orang disekeliling sangat terharu and sedih..Adik dah gabra..terus usap belakang fia suruh cool.. Mana tak sedihnya, kita dah jadi milik org lain dan akan bersama suami melayari bahtera bersama..
MyUcuk pun terkejut dia kelip-kelip mata


Tengok  fia mengalirkan air mata..tapi dia faham...selepas selasai majlis akad nikah...kedua-dua belah keluarga menjamu selera..fia pilih menu Nasi Ayam sb ia mudah dan sedap..ramai yang memuji dan tak segan nak menambah..gembira fia tgk..kini fia dah de keluarga baru..iaitu keluarga Mertua...jeng..jeng....saje wat suspen..alhamdulilah fia dah kenal dengan keluarga MyUcuk so perasaan segan dan takut berkurang lah sikit sb kita dah mengenali mereka dgn rapat....


Itu saje story time nikah nanti akan bersambung lagi ya.....

Thursday, December 16, 2010

Disini Ku Kembali....

Assalamaualaikum semua...


Che wah ...tajuk post tak menahan..penuh puitis hehehe....
Alhamdulilah segala yang dirancang dan diimpikan telah selesai..

Ku bersyukur kepada Allah kerana rahmat-MU..



 Pejam celik dah 2 bulan saya berkahwin dengan My Ucuk...Rase mcm sekejap je..pelbagai perkara baru yang sy jumpa tau..mula2 terkejut jugak dengan suasana baru ye lah selalunya kita seorang sekarang dah berdua...tapi kemanisan perkahwinan yang menyerikan lagi alam rumahtangga kami....




Banyak fia nak share pada u all semua ...ape yang fia lakukan untuk dunia baru ini...Insyallah fia akan update lagi..and to all pengantin yang seiringan melangsungkan perkahwinan fia ucapkan tahniah ya...semoga u all bahagia sehingga akhir hayat...sekarang baru nak mengodek2 blog kawan2 yang lain...fuh mesti dah banyak post mereka..kena membace dengan penuh khusyuk nie hehehehe....Insyallah fia akan upload pic lepas dapat copy dari fotographer ya...

Friday, October 15, 2010

Ha..,chum..habuknya Blog Saya...ish..ish...

Assalamualaikum semua...


Wah lamanya fia tak update blog nie...
dah berhabuk sangat..ohok..ohok...
sakit tekak fia...


seperti kawan-kawan blogger tau
 majlis perkahwinan pia pada  2 Oktober 2010
 telah berlalu dan alhamdulilah semua berjalan lancar..
walau banyak cerita di sebalik persiapan majlis perkahwinan
tapi semuanya terubat bila majlis berjalan dengan lancar...


banyak yang fia nak kongsikan dengan kawan-kawan....
tapi for opening blog semula fia nie, fia sajikan dengan  first pic wedding ya..
nak lagi kena tunggu ya..


pada kawan-kawan yang seangkatan
 melangsungkan perkahwinan bulan Oktober
fia ucapkan
 tahniah dan selamat pengantin baru
semoga bahagia sehingga ke hujung nyawa





Tuesday, September 28, 2010

My Simple Guest Book

Nie tengah tunggu bakal suami datang ambik keja..ingat post   " 3 hARI lAGI "
last post tapi ade mase terluang nie update lagi lah blog ya...


Fia nak kongsikan guest book yang fia diy sendiri.. sebenarnya takde idea dan mase suntuk kan.. lagi pun buku dah mmg cantik colour dia...bahan-bahan yang fia gunakan semua yang mudah cari..fia gunakan reben besar (purple) , reben kecil (putih) dan kerongsang...
mudahkan barang -barang dia....so ini  hasilnya hehehe...
.tak lah berapa comei but its nice to mee








Lagi 3 Hari..


Salam semua...

nie last post before wedding fia mayby..
petang nie dah OTW balik kuantan...
pasti perjalanan amat memenatkan
hari nie satu hari fia habiskan kerja,,
fail banyak nya masuk coz fia kata pada anak buah ..
"lepas lunch tak nak fail"
hbs diorang pulung sblm lunch aduhai....


petang tadi fia berjumpa dengan kak durra dari artchetak.blogspot.com...
coz fia order tag TQ
kak durra hantar ke ofc lagi..tq so much dan hasilnya sangat cantik..
nanti fia upload pic tag tq ...pada kawan-kawan blogger fia sekali lagi jemput ke majlis fia ya
majlis fia simple je.. what i story itulah kenyataan nya..
dan jangan lah expect tinggi sangat ya hehehe..
coz setiap bride to be ingin kan majlis yang indah seperti dalam impiannya yang dari kecil...
kita boleh laksanakannya tetapi jika ade sesuatu yang tidak dapat ditunaikan
jangan lah sedih dan jaganlah gusar kerana di sebaliknya itu ade keindahan lain
dan belajar redha dengan ape yang berlaku.. fia selalu ingat kan diri


" saya bukan lah seorang yang perfect girl so jgn lah terlalu inginkan semua perkara perfect" 



Sampai di sini sahaja celoteh fia...
salam sayang untuk semua.. love u all.....


Monday, September 27, 2010

Cupcake Hantaran


Selalunya dalam hantaran mesti kena ade manisan tidak kira kek atau kuih...Ia sebagai simbolok kemanisan di dalam perkahwinan ..itu org tua-tua kata lah...untuk hantaran fia plan nak bagi cupcake sb ia lebih mudah dan senang nak deco-deco...


Di kuantan kalau nak tempah di kedai susah sikit sb tak banyak kedai yang boleh buat..dan perhantaran tak buat..fia nak ade perhantran so tak susah kita nak pergi ambik.. Time  godik-godik google  jumpa beberapa vendor cupcake di kuantan dan fia dah berkenan dekat 1 blog yang dimiliki oleh cik syafa,


fia call terus untuk pertanyaan dan cik syafa melayan dengan ramah buat i tetambat hati nak order..betul org kate "communication skill " penting...



nie cupcake yang fia dah order..jumaat nie sampai la kat umah ....



Fia order sekali dengan delivery lagi..yipi suke..suke.. tq ya cik syafa....
nice meet u....pada bride di kuantan boleh lah jenguk-jenguk....

Sunday, September 26, 2010

Bunga DIP OTW Siap

Untuk Majlis Bersanding saya plan nak guna bunga dip sebagai peganti bunga telor
coz sy suka sangat bunga dip coz iA unik and comei sangat...yang penting shining.. pling..pling...
so sy mintak tolong kakak ipar saya untuk buatkan..coz dia keje di kedai hantaran so bab buat hantaran kira tere la walau umur dia masih muda tau....


saya pilih 2 colour iaitu soft purple and green...mula2 kena bentukkan dawai dulu menjadi kelopak bunga lepas siap..baru lah celup dalam cecair yang  apabila keras ia menjadi kelopak dip..masa nak celup suhu dia adalah suhu bilik.. tak boleh berangin..dan tak boleh ganaz2 buat.. kena penuh kelembutan aduhai..yang nie sy buat bab-bab mencelup sb senang je...yang susah nak cantumkannya..



YANG DAH SIAP CELUP...


nie buat mase cuti raye..walau badan lemah Ku gagahi jua huhuhu....nanti kita tgk hasilnya ya...sukenya wing..wing...






50% SIAP

DIY Budget Centerpieces

Dengan mase yang tinggal beberapa hari sebelum
wedding,  fia pun try diy centerpieces untuk
meja rombongan lelaki . Jum kita layan je....
heheheh




Item yang diperlukan :

1. Gelas yang tinggi 10 cm
2. Bunga Plastik yang boleh dibeli 3 Kuntum RM 10
(ambik 2 tone warna)
3. Aksesori bunga 3 Kuntum RM 10
4. Reben
5. Pembalut Hijau (untuk ikat bunga)
6. Daun mempelam jiran (jgn tekejut)



Cara-cara nak diy :

1. Ambil 2 kuntum bunga berlainan warna cantunkan

2. Ambil aksesori purple cantumkan biar jadi sejambak bunga

3. Lilit dengan pembalut hijau untk nampak kemas.

4. Lilitkan reben untuk nampak lebih comei

5. Ambil daun panjang like daun mempelam gulung menjadi bulat.
6. Stapler untuk kemaskan daun dan masukkan ke dalam cawan...


 



7. Dah siap selamat mencuba....

Saturday, September 25, 2010

Undangan Majlis Perkahwinan Fia

Salam semua,

dah lama fia tak update blog dah berhabuk mujur tak berkulat..
sebenarnya fia baru baik demam..
dah 2 minggu demam...suara still serak mcm ella
mmg fia banyak cuti skrg sebab sakit


pasal persiapan wedding nanti fia update ya....
disini fia nak menjemput kawan2
ke majlis perkahwinan fia
pada 2hb Oktober 2010
di taman tas, kuantan
maaf fia tak sempat nak pos kad pada kawan-kawan
yang bagi email..
fia harap undangan ini sebagai wakil





Jemput datang ya kawan-kawan












my map insyallah tak sesat...

Wednesday, September 8, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri



Salam untuk semua
to all blogger, B2B, be a bride
fia di sini ingin memohon maaf
zahir dan batin seandainya
semasa di alam maya nie fia ade
 terkasar bahasa dan terkomen kurang enak
harap dimaafkan..


DAN


pada yang nak balik kampung berhati2 drive ya
biar lambat asal selamat ya..ingat ramai blogger tengah darah manis
fia harap kita akan berjumpa lagi selapas hari raya ini..
untuk kongsi kisah kita bersama


love u all


SELAMAT HARI
RAYA

Signboard Wedding

Dihujung bulan ramadhan nie semua mood nak raya je kan..
kat ofc nie dah sunyi sangat ramai dah balik bercuti tinggal orang KL dan yang kampung dekat-dekat je...
fia pun dah get ready nak balik kuantan dah petang nie......

alamak !!!!

barang tak kemas lagi.....fia dah 3 hari demam...demam petang sampai ke malam sampai
 tido kena selimut + toto dasyat kan...sampai budak ofc kata demam org nak kawin..
suke betul mengusik tau..yang kelakarnya..
tukang usik tu pun nak kawin gak lepas raya nie...hehehe


Tadi ms tgh tengok picture kat google baru teringat yang penunjuk arah belum buat,  apa lagi main deko-deko lah hahaha...so ini lah hasilnya ..kira ok lah last minutes punya keje kan..nanti balik kuantan just print je..cari kayu untuk cucuk dan letak bungga mangga ..dah comey kan hehehe






sila pusing ke kiri ya tetamu




sila pusing ke kanan ya tetamu



jalan terus ya tetamu


Monday, September 6, 2010

I pRESEnt mY BridesMaid....Drum..Drum....Drum

Selamat Hari Isnin
hari pertama setiap minggu
dan hari pertama kita mula kerja
so marilah kita bekerja dengan ikhlas dan gembira



Kali nie fia nak present My Bridesmaid
tada...tada..tada...
semuanya 8 orang gadis2 yang ayu dan single lagi
wah ramai nya ????





Al-Kisah
8 orang girl nie sebenarnya adik2 junior dan 1 orang roomate mase belajar di polisas..
masa tu sy jadi ketua blok, sy dan adik-adik yang 7 orang nie duk satu floor dengan fia
so kami makin lama makin rapat , and u all nak tau diorang nie ade nama club tau


KONGRES 8
(mean 8 org ahli)


 
fia and my roomate "ika" sebagai pemudahcara je lah, if ade ape2 masalah dari segi study dan personal,
mereka kan adik-adik so perlukan seseorang utk bagi nasihat lagi-lagi duduk jauh dari family..
hubungan dengan diorang tak pernah terputus sebab walau jauh di mata dekat di hati..




Mula-mula fia just tanya diorang nak tak jadi bridesmaid ..alah pegang-pegang hantaran and tolong ape-ape yang patut..diorang terus setuju dan lagi best siap buat baju same tanpa sponcer dari fia..wing..wing...fia just sediakan tempat tinggal untuk diorang
alamaknya gamat lah majlis fia
maklum lah mereka semua nie kecoh lagi2 klu main lawan bercakap sesame mereka hehehe..
tapi itulah yang best kemeriahan..
fia harap semua nya berjalan lancar..tinggal beberapa hari je lagi...





dari kiri belakang : yuni, yana, ika, gee jepun,
dari kiri depan : nad,gee wiper, hajar, fia, huda


masa nie semua kurus-kurus comel-comel belaka...
love u all
muah..muah..muah...


Friday, September 3, 2010

Honeymoon Comfirm ! ! ! ! ! !

Tadi En.Tunang call ring..ring telefon berbunyi suruh tgk satu laman web nie...Wah..cantiknya view dia ..Sebenarnya pasal honeymoon nie fia dan en. tunang dah berbincang dari bulan lepas dan dah decide ke negeri di bawah bayu..
 sarawak @ sabah
(tu kawan-kawan teka la ye heheheh..)

Pakej dia kira berpatutan sebab rasenya kami inginkan percutian yang menenagkan  jauh dari kesibukan kota...kami akan pergi honeymoon selepas 3 hari majlis kawin dibelah fia coz cuti fia tak banyak dan en. tunang tak boleh cuti lamakerana tuntutan kerja dan study dia so cuti kawin merangkap sekali cuti honeymoon (2 in 1) . Oleh sebab tu jugak la fia buat preparation awal2 semua supaya senang..belah sambut menantu pun en. tunang buat mcm tu dan guna khidmat catering supaya family tak penat...sebab klu boleh nak semua happy bukan kepenatan...betul tak..



suke design bedroom nie



chalet di kaki bukit..mesti sejuk kan..fia plan nak ke honeymoon di pantai tapi kat semenanjung pun dah selalu pergi pantai so kita tukar arah sikit....lagi pun pakej nie dibiayai oleh MyUcuk..saya just tong-tong sikit je...hope this place tak full book lagi...


pemandangan yang sejuk mata memandang...
tak sabar nak pergi...