Ting..Ting...

Thursday, September 2, 2010

DIY Bridesmaid Flower

Salam semua...

Last week fia balik kuantan nak uruskan tentang borang nikah..tapi masih belum settle lagi bahagian MuUcuk pulak yang siap dulu..ayayai...Time di kampung, fia sempat berjalan2 di bandar cuci mata ...Singgah kat small garden..if blogger b2b yang asal dari kuantan diorang mesti tau punya sebab Kedai Small Garden nie famous untuk bakal ratu sehari ..


Di kedai tu menjual pelbagai barang dan aksesori untuk majlis perkahwinan dan event lain-lain..fia suka pergi kat sini sebab first  staf dia friendly and tak lokek berkongsi cara membuat hantaran dan gift.. but as usually barang dia ade yang mahal dan murah so kena pandai-pandai pilih...



fia terjumpa bunga tulip yang iras sama dengan bunga sebenar ..mata dah tak nak pandang yang lain..dalam hati berkata " memang sesuai untuk kawan-kawan yang jadi bridesmaid "


coz fia mmg nak bagi something ole-ole untuk mereka..so tanya staf tu berapa harga dia kata RM 29.90 untuk sedozen ..ok boleh tahan harganya...so fia explain ape yang fia nak dan dia sudi ajar fia...so fia pun beli dan try DIY....




nie bunga yang di beli at Small Garden..
gabungan 2 warna purple and light pink




cantik kan batang dia...



bahan-bahannya untuk 8 bridesmaid:

1. 2 tone flower (2 dozen)

2. daun kecik-kecik (2 ikat)

3. bunga lavender (3 ikat)

4. reben purple (tebal)

5. reben soft purple (nipis)

6. gam tembak

7. getah









Cara-Cara Diy  :

1. potongkan batang bunga ikut keinginan kita

2. gabungankan 2 bunga purple dan 1 bunga pink

3. ambik 2 bunga lavender letak disisi bunga

4. tambahkan daun hijau di mana2 tempat yang kosong

5. Selepas dah susun, ikat dengan getah untuk senang kita lilit dengan reben

6. gamkan hujung reben tebal di batang bunga dan lilit ikut panjang mana
 (fia buat tgh je sb nak nampakkan batang bunga )

7. Selesai lilit, gamkan di batang bunga dan kemaskan.

8. ambil reben tebal dan nipis bentuk kan reben dan tampal di bawah bunga tersebut (fia buat satu shj reben..klu nak buat lebih pun ok je)




Tada inilah hasilnya



6 comments:

sharifuddin N shakina said...

small garden kat mane kat kuantan tu fia?hehuha..orang kuantan pun xtau..nice diy flower tu..simple & sweet..

fia said...

shakina : ade 2 kedai, tapi fia suka pergi kedai baru dia bangunan malay town dekat ECM..fia mmg suka jalan2 kat kedai tu..nanti try la pergi..

mizz sue said...

su keje small garden tu lepas SPM tau..nak dekat 5 bulan..tokey su baik suke belanje makan

-nurul farihah- said...

fia..lawa..
nurul nk je try DIY ni tapi takut x jdi..maklumlah tangan i ni keras..hehe..

Leeyana said...

fia...I LOIKE!!!....cantek la bunge tu...my ferveret kaler....auuuwww...heeh

fia said...

mizz sue : wah mesti pantai buat gubahan sb dah keja kat situ kan..

farihah : try je sb fia pun tak pandai tapi mase beli fia dah tgjk dia buat 1 sample so boleh lah buat..staf kat situ akan ajar kita jgn risau..

leeyana : girl2 mmg suka warna nie kan..i like tu..tibe2 rase nak pakai warna nie kawin hahaha